Tuoreimpia artikkeleita...

Varainhankinta (25.4.2024)
Seuramme tukialuksen Agonuksen moottori on toimitettu Millog Marine & Power Oy:lle Hämeenlinnaan. Moottori on tarkastettu ja se on korjattavissa, mutta kustannusarvio on noin 22 000 euroa, jonka lisäksi muun muassa Agonuksen sisätilojen remontoinnista kertyy muita kuluja.
Sukellusseuramme on saatava huollon rahoitus järjestettyä ennen kuin voimme tilata moottorin korjauksen. Tästä johtuen seura on aloittanut rahankeruu kampanjan, jonka tavoitteena on saada kerättyä moottorin kustannusarvion verran, eli 22 000 euroa.
Pyydämme seuramme jäseniä ystävällisesti tukemaan Simppuja lahjoittamalla esimerkiksi 100 € / jäsen tai muun sopivan summan mielellään jo huhtikuun aikana Sukellusseura Simppu ry:n tilille FI22 5410 0240 0933 47. Tämä mahdollisuus on vain seuran jäsenillä. Osallistuthan tähän rahankeräykseen, jotta voimme kesällä toteuttaa reissuja Agonuksella. Suuri kiitos jo lahjoituksen tehneille jäsenille. Samaten Agonuksen remontointiin tulee menemään merkittävä määrä talkootunteja, tekijöitä tarvitaan.
Mikäli joku henkilö tai yritys joka ei ole Simppujen jäsen haluaa tukea seuraamme lahjoituksella voi hän maksaa tuen pienkeräystilille FI02 5410 0220 5731 36. Pienkeräyslupa Keräysnumero RA/2024/625.
Yritysten kontaktointi jatkuu ja yleisin tukimuoto on mainosmyynti seuran kotisivuille, jonne onkin jo ilmestynyt muutaman tukijayrityksen logo. Mikäli tiedät potentiaalisia yrityksiä, yrityksenne haluaa tukea seuraa, taikka haluat osallistua yritysten kontaktointiin, otathan yhteyttä puheenjohtajaamme Marko Niinistöön (050 368 7125, puheenjohtaja@simppu.net) yksityiskohtien sopimiseksi.

Agonuksen koneremontti 2 (20.3.2024)
Agonuksen koneremontin ensimmäisessä osassa projekti polkaistiin käyntiin 9.3.2024 koneen kannen irroituksella sekä yläkerran kalusteiden purulla.
Tässä seuraavassa osassa käydään läpi, kuinka seuraavana viikonloppuna yläkerran lattiaan tehtiin reikä koneen ulosottoa varten ja kuinka kone 20.3.2024 saatiin Agonuksesta nostettua ulos.
16.3.2024 yläkerran lattiaan avattiin reikä koneen ulosottoa varten.
./wp-content/uploads/2024/03/WhatsApp-Video-2024-03-20-at-12.34.48.mp4Reijän kautta kone oli mahdollista nostaa yläkerran kautta takakannelle…
 …ja sieltä edelleen nosturilla odottamaan huoltoa 20.3.2024.

Agonuksen koneremontti (10.3.2024)
Agonuksen koneremontti polkaistiin käyntiin 9.3.2024 Mika Böösin, Väinö Laulusen, Retu Niemen, Marko Niinistön ja Roope Retvan voimin. Ensimmäisen viikonlopun aikana saatiin koneen kansi irti sekä yläkerran kalusteet purettua.
Koneen kannen irroitusta
Kannen irroitusta ja työkalujen ongintaa pilssistä
Koneen kannen irroitusta
Koneen kannen irroitusta

Leidies only 2023 (13.8.2023)
Yksitoista reipasta sukeltajahenkistä naishenkilöä starttasi matkaan Kasnäsistä elokuisena perjantai- iltana. Kohteeksi valikoitui Hangon seutu jonne Agonus onkin muutamaksi viikoksi siirtymässä.
Hauensuoleen tähtäsimme yöksi ja sieltä onneksemme löytyikin vapaa laituripaikka. Ilta oli senverran myöhä ettei veteenmenijöitä enää löytynyt. Grilli tulille ja herkut kypsymään! Toki senverran vielä oli kaikilla virtaa että kippistettiin tälle ainutlaatuiselle reissulle joka oli jo 7.s lajiaan.
Seuraava aamu aukesi mahtavaan keliin ja auringonpaisteeseen. Ohjelmassa oli tutustuminen Hauensuolen Lilla Ankargrundetiin, Kobben hylkyyn sekä Kaapelihylkyyn mukavasti Agonuksen ollessa laiturissa. Sukeltajien vedessä ollessa muu väki valmisti Päivin suunnitteleman superherkullisen lounaan joka sisälsi hölskypottuja, Mifu – kastiketta, muikkuja ja salaattia. Hyvin suunniteltu ja valmistettu ruoka onkin osa näiden reissujen parhaasta annista.
Täydellä vatsalla olikin hyvä reippaan sukeltajaryhmän siirtyä kohti Russäröä jossa kohteena oli Linjatauluhylky. Ankkuriin kiinnittäminen onnistui siinä mielessä mainosti että Agonuksen takaplatalta alas mennessä hylky oli suoraan sukeltajien alla, etsintää ei siis tarvittu. Näkyvyys oli loistava ja pintaan palasikin monta onnellinen hymy huulillaan olevaa sukeltajaa. Paikka muutoinkin hyvin otteessaan – ankkuria ylösnostettaessa sepä ei tahtonutkaan sieltä irrota. No onneksi paatti oli täynnä sukeltajia ja kaksi reipasta kävikin irroittamassa ankkurin joka oli napannut tiukasti kaapeliin kiinni ja matka takaisin Hauensuoleen voikin taas sujuvasti jatkua.
./wp-content/uploads/2023/08/Video.mov ./wp-content/uploads/2023/08/Video_1.movIlta oli vielä nuori joten Hauensuolessa oli aikaa illan viimeiselle sukellukselle. Osa kävi tutustumassa Hauensuolen mahtavaan ja värikkääseen vedenalaiseen eliöstöön snorklailemalla. Tältä reissulta mukaan tarttui kaveri jos toinenkin – sukeltajat olivat napanneet pukuihinsa kymmeniä pieniä katkarapuja jotka hellävaraisesti päästettiin takaisin omaan ympäristöönsä.

Nuorisoleirit saaristomerellä (16.7.2023)
Säät suosivat Simppujen nuorisoleireillä, jotka pidettiin saaristomerellä 
Kuvat Sandön saarelta.
Viikonlopun hyljeleirillä laitesukellettiin ja vedettiin vetorengasta.

Diving for Science -seminaari 22.-23.4.2023 (23.4.2023)
Sukeltajaliitto ry sekä MAS järjestivät ensimmäistä kertaa tiedeseminaarin historiallisessa ja luonnonkauniissa Suomenlinnassa Helsingissä. Päivät koostuivat asiantuntijoiden luennoista ja paneelikeskusteluista, joiden aiheina olivat vedenalainen historia, kulttuuriperintö sekä ekosysteemi.
Keskeisenä tavoitteena oli yhteistyön luominen tiedeyhteisön ja harrastusjärjestöjen välille. Tarkoitus on osallistaa tiedesukelluksesta kiinnostuneita harrastelijoita meriarkeologian ja meribiologian projekteissa. Esimerkkinä harrastesukeltajien osallistamisesta toimii vieraslajiportaali, joka tuo tärkeää tietoa vieraslajien levinneisyydestä. Myös hylkyjen 3D-kuvaus on mahdollista pienellä perehdytyksellä.
Jos tiedesukeltaminen kiinnostaa enemmänkin, kurkkaa The Finnish Scientific Diving Academy (FSDA) netistä. Syksyllä 2021 perustettu sukellusakatemia tarjoaa koulutuksia ja kursseja tutkijoille sekä yliopisto opiskelijoille. Lisäksi avoimia koulutuksia tarjotaan sukelluksen harrastajille, jotka ovat kiinnostuneita kansalaistieteistä. Lisätietoa löytyy jutun alle kootuista linkeistä sekä suoraan FSDA:n koordinaattorilta Edward Stockdale:lta.
Sunnuntaipäivän päätti opastettu kierros Suomenlinnan alueella, missä kuulimme myös Suomenlinnan edustalla olevasta tutkijoiden kohteena olevasta hylystä. Päivät olivat antoisia ja tarjosivat myös mahdollisuuden verkostoitumiseen eri yhteisöjen sekä sukellusseurojen välille.
Linkkejä:

Seuran kevätkokous 2023 (16.3.2023)
18 seuran jäsentä kokoontui 16.3.2023 ammattiopiston auditorioon sekä etäyhteyksien äärelle viettämään sääntömääräistä kevätkokousta.
Kokousta edelsi Rupert Simonin mielenkiintoinen esitys sukeltajaliiton tiedevaliokunnan toiminnasta (englanniksi).  Tiedevaliokunnan tavoitteena on mm. kansalaistieteen edistäminen sukellusharrastuksessa sekä lähentää ammattitutkijoiden ja harrastesukeltajien välistä yhteistyötä. Esityksen diat ovat ladattavissa tästä. Jos kiinnostuit 22.-23.4 Suomenlinnassa pidettävästä seminaarista, lisätietoja löydät Sukeltajaliiton sivuilta.
Tapoihimme kuuluen Rupert Simon sai Simppupuntin kiitokseksi esityksen pitämisestä. Muita palkittuja olivat Lotta Salo (vuoden 2022 Norppaohjaaja) ja vuoden 2022 ahkerimmat Norppa harjoituksissa kävijät: Aava, Heta sekä Siiri. Tasavuosia täyttävistä jäsenistämme seura halusi onnitella Jarmo Ihanderia (50v) sekä Kauko Yrttirantaa (80v).
Itse kokous sujui hyvinkin sutjakkaasti Olli-Pekka Juhantilan vetämänä ja seuran puheenjohtajan esiteltyä vuosikertomuksen, tilinpäätöksen sekä taseen ja toiminnantarkastuskertomuksen hallitukselle ja muille tilivelvollisille myönnettiin vastuuvapaus.
Seuran taloudellinen tilanne nousi kokouksessa puheenaiheeksi. Etenkin yleinen hintojen nousu rasittaa seuran taloutta, mikä oli nähtävissä tilinpäätöksestä. Tilaisuudessa keskusteltiinkin lyhyesti, miten seuran talous saadaan seuraavina vuosina paremmin tasapainoon.

Diversnight 5.11.2022 (5.11.2022)
Sukellusseura Simppu r.y.:n Diversnight-tapahtumaa vietettiin perinteiseen tapaan Nummijärvellä hienoissa puitteissa reilun 20 hengen voimin. Saunomisen, uimisen, grillauksen, syömisen ja pelien pelailujen ohessa vedessäkin muisti käydä tänä vuonna 11 sukeltajaa. 😀 

Nummijärven pelastusharjoitus (25.9.2022)
Sunnuntaina 25.9.2022 Nummijärvellä pidettiin pelastusharjoitus.
Harjoitukseen kuului sukeltajan nostaminen pintaan 5 metrin syvyydestä, kuljetus rantaan ja PPE (lisähapella jos oli DAN kurssi käytynä). Suoritus tehtiin yhtenä kokonaisuutena, jotta sai todellisen kuvan miten raskasta sukellusparin pelastaminen voi olla.
Harjoitukseen osallistui M1 ja M2 cross-over kouluttajakurssien oppilaita, jotka kokivat harjoitteen erittäin hyödylliseksi:
”Tämän tyyppisestä pelastusharjoituksesta olisi hyvä luoda vaikka joka vuotinen perinne. Näin tärkeää taitoa tulisi harjoiteltula lähempänä todellista avovesi olosuhdetta. Useimmiten treenataan pelastamista hallissa ja elvytystä kurssin yhteydessä Pumpulla?”
”Olihan se kova suoritus ja hyvää kertausta olla vuorotellen kaikissa rooleissa: tajuton sukeltaja, pelastaja, avustaja, sukellusvanhin, pintapelastaja. Mukava ja aika rankkakin iltapäivä hyvässä seurassa tärkeän asian äärellä. Kiitos kaikille osallistujille ja seuralle järjestelyistä.”

Kun Agonuksen kone sammuu ja sähköpalon haju alkaa leijua konetilasta – kymmenen Leidiä tuuliajolla (12.8.2022)
Leidies Only 2022 käynnistyi perjantai-iltana. Kymmenen naista merellä matkasi kohti kaikkien aikojen Utön reissua. Keli oli tyyntymässä viikonlopuksi ja suunnitelmana oli yhden yöpysähdyksen taktiikalla suunnata lauantaiaamuna suoraan Parkille tekemään sukellus tai kaksi. Utöstä oli varattu laiturin kylkeä lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi, ja Utön saareen tutustumiseksi. Täysikuu oli nousemassa ja Perceidien tähdenlentoja odoteltiin. Cavaa oli valmiina jäähtymässä, jotta perillepäästyä nostettaisiin perinteiden mukaisesti ”Malja Naisille!”
Kone käytiin läpi, kuten aina. Öljyt ja jäähdytysnesteet ok. Merivesisuodatin kupli iloisesti. Retu oli tilannut polttoainetta ja mittari näytti liki täyttä tankkia. Kaikki näytti hyvältä. ”Keppihelvetti” ohitettiin koulutuksellisissa merkeissä, samoin vapaille vesille päästyä mittarit käytiin läpi – laturi lataa 26V ja koneen lämmöt ok.
Noin puolivälissä Kasnäs-Vänö välillä, Stora Lederglobbenin pohjoispuolella syväväylällä kuin salama kirkkaalta taivaalta kone sammahti, ja häly alkoi huutamaan. Mitä ihmettä tapahtuu? Varoitusvaloista paloi vähintään akun ja öljynpaineen varoitusvalo, ja alarivissäkin ehkä joku… hälyn huudon sammuttamiseksi virta sammutettiin. ”Mikäs tälle nyt tuli?”
Ympärillä ei näkynyt muita veneitä. Syvyyttä oli yli 50 metriä. Tuuli 4-5 m lännestä ja emme voineet todeta kuin olevamme tuuliajolla kohti itää. Kipparin arvio oli, että valuisimme väylän pohjoispuolelle. Ja että olemme keskellä merenselkää, ja lähimmälle matalalle tai kareille on matkaa. Ihan välitöntä vaaraa ei ollut havaittavissa. 
Lähdimme alas tutkimaan tilannetta. Pientä siniharmaata savua leijaili peräkajuutassa. Savun lähdettä ei kuitenkaan näkynyt. Jos konetilassa olisi palonalku, se voisi leimahtaa, joten kippari kielsi avaamassa konetilan luukkua. Aloitetaan ensiksi tutkimalla merivesisuodatin, oliko jäähdytysnesteen kierto kuitenkin tukkeutunut. Suodattimen kansi oli niin tiukassa, että kannen avaamiseen tarvittiin monta naista ja konstia – lopulta tarvittiin se periksi antamattomin nainen ja keittiön pöydällä oleva nihkeä pöydän liukueste, joka antoi riittävän pidon ja kansi lopulta avautui. Kirkasta ja tyhjää. Samassa kone hörähti uudelleen käyntiin… mitä ihmettä? ”Älkää käynnistäkö konetta!” Vastaus ylhäältä oli: ”Ei täällä kukaan käynnistä konetta, se käynnistyi itsestään!” No aina hullumpaa. Ilmeisesti meillä on sähkövika, eikä impellerin kimppuun tarvitsekaan käydä. Se kun olisi ollut listalla tulossa tsekattavaksi… ja kuuluisi listalle merellä itsehoidettavissa olevia ongelmia…

FB feed vaatis applikaation, joten ei jaksa....