Leidies only 2023

Yksitoista reipasta sukeltajahenkistä naishenkilöä starttasi matkaan Kasnäsistä elokuisena perjantai- iltana. Kohteeksi valikoitui Hangon seutu jonne Agonus onkin muutamaksi viikoksi siirtymässä.

Hauensuoleen tähtäsimme yöksi ja sieltä onneksemme löytyikin vapaa laituripaikka. Ilta oli senverran myöhä ettei veteenmenijöitä enää löytynyt. Grilli tulille ja herkut kypsymään! Toki senverran vielä oli kaikilla virtaa että kippistettiin tälle ainutlaatuiselle reissulle joka oli jo 7.s lajiaan.

Seuraava aamu aukesi mahtavaan keliin ja auringonpaisteeseen. Ohjelmassa oli tutustuminen Hauensuolen Lilla Ankargrundetiin, Kobben hylkyyn sekä Kaapelihylkyyn mukavasti Agonuksen ollessa laiturissa. Sukeltajien vedessä ollessa muu väki valmisti Päivin suunnitteleman superherkullisen lounaan joka sisälsi hölskypottuja, Mifu – kastiketta, muikkuja ja salaattia. Hyvin suunniteltu ja valmistettu ruoka onkin osa näiden reissujen parhaasta annista.

Täydellä vatsalla olikin hyvä reippaan sukeltajaryhmän siirtyä kohti Russäröä jossa kohteena oli Linjatauluhylky. Ankkuriin kiinnittäminen onnistui siinä mielessä mainosti että Agonuksen takaplatalta alas mennessä hylky oli suoraan sukeltajien alla, etsintää ei siis tarvittu. Näkyvyys oli loistava ja pintaan palasikin monta onnellinen hymy huulillaan olevaa sukeltajaa. Paikka muutoinkin hyvin otteessaan – ankkuria ylösnostettaessa sepä ei tahtonutkaan sieltä irrota. No onneksi paatti oli täynnä sukeltajia ja kaksi reipasta kävikin irroittamassa ankkurin joka oli napannut tiukasti kaapeliin kiinni ja matka takaisin Hauensuoleen voikin taas sujuvasti jatkua.

Ilta oli vielä nuori joten Hauensuolessa oli aikaa illan viimeiselle sukellukselle. Osa kävi tutustumassa Hauensuolen mahtavaan ja värikkääseen vedenalaiseen eliöstöön snorklailemalla. Tältä reissulta mukaan tarttui kaveri jos toinenkin – sukeltajat olivat napanneet pukuihinsa kymmeniä pieniä katkarapuja jotka hellävaraisesti päästettiin takaisin omaan ympäristöönsä.

Sitten olikin aika saunan -Agonuksen mahtava puusauna tarjoaa upeat löylyt joista voi pulahtaa kerran jos toisenkin meren vilvoittaviin aaltoihin. Grillissä lämpeni taas Päivin suunnittelemat mahtavat herkut – tarjolla oli grillattua brietä johon dippailimme erilaisia vihanneksia. Voi mitä makuelämyksiä 😀 Toki perinteiseen tapaan kuohuviinin kera. Malja Naisille!

Seuraavana aamuna hyvin nukutun yön ja maittavan puuro – ja marja-aamupalan jälkeen Agonuksen suunta olikin kohti Suomi – kaljaasia. Kyseisen hylyn lähellä on toinenkin mielenkiintoinen hylky jota ensimmäisellä sukelluksella yritettiin tavoittaa. Heikko näkyvyys ohjausnarulta ei tuonut hylkyä valokeilaan, joten meni uimtikeikaksi.
Hylyn löytäminen oli kuitenkin seuraavan sukelluksen juttu, viimeiset sinnikkäät sukeltajat pääsivät Agonuksen kuljettamana suoraan hylyn päälle joka osoittautuikin varsin mainioksi kohteeksi.

Kasnäs - Leidies only 2023

Ensimmäiset pienet sadepisarat saatiin reissun päätteeksi Kasnäsin satamassa jossa Agonus valmisteltiin kaikilta osin seuraavien sukeltajien viikonloppureissua varten.

 

Kiitos ja kumarrus Päiville, keittössä touhunneille, kanssasukeltajille ja kaikille leideille. Kiitollisuus päällimmäisenä tunteena myös mukana kun mietin kuinka paljon vaivaa ja tunteja Agonuksen ja kaikkien laitteiden kunnossapito vaatiikaan ja pääsemme näihin mahtaviin reissuihin.

Ensi vuoden reissua odotellen!

– Ruut Vesenterä