Kesän ensimmäinen reissuviikonloppu

Kesän Agonus-kauden ensimmäinen sukellusviikonloppu tapahtui Pekka Saarisen vetämänä. Reissu on perinteinen laskuvarjojääkärikillan kanssa järjestetty viikonloppu, johon osallistuu killan sukeltajia ja jonne myös kaikki Simput ovat tervetulleita. Tällä kertaa reissuun päästiin kuuden hengen ryhmällä. Uusien seuran sääntöjen mukaan, Agonus-reissuille osallistuvat vieraat liittyvät Simppujen täysjäseniksi, joten seura saikin tällä reissulla taas kaksi uutta jäsentä mukaan Killan toiminnasta!

Reissu suuntautui Örön alueelle. Heti perjantai-iltana selvisi, että Merivoimat oli suunnitellut ammuntaharjoituksia samoille vesialueille. Saimme kuitenkin sovittua sukellusten ja ammuntojen aikataulutukset niin, että ongelmia ei kummallekaan aiheutunut. Kiitokset siitä Merivoimien väelle! Koko viikonlopun kestänyt, tasaisen vankka itätuuli piti sukelluskohteiden määrän rajoitettuna, mutta ennakkotoiveiden mukaisesti päästiin käymään Ladogalla. Ladoga on yksi Suomen merialueen upeimmista hylyistä ja voimme olla ylpeitä siitä, että seurallamme on suhteellisen helppo pääsy Ladogalle sukeltamaan. Seuran toista kesää käytössä oleva Zodiac-kumivene suoriutui hienosti sukeltajien kuljetustoimista kohtuullisessa tuulessa, kun Agonus lepäsi ankkurissa tai laiturissa. Ainoina puutteina nähtiin nousutikkaiden ja pulloköyden puuttuminen, joiden tarve korostui aallokossa toimiessa.

 

Viikonlopun aikana Ladogalla käytiinkin yhteensä kolme kertaa. Ensimmäinen dyykki lauantaina tarjosi huiman 20 metrin näkyvyyden, jonka jälkeen näkyvyys heikkeni hieman seuraaviin sukelluksiin lauantaina ja sunnuntaina, säilyen edelleen kuitenkin kohtuullisena. Merivesi oli edelleen märkää ja kylmää (4-asteista pohjassa). Ladogan lisäksi perjantai-iltana tehtiin perinteinen tarkastussukellus Örössä sekä piipahdettiin lauantaina Schillerillä, joissa näkyvyydet olivat kuitenkin selkeästi heikommat.

 

Viikonlopun ilma oli kauniin aurinkoinen ja sukellusten jälkeen käytiin tutustumassa Örön saaren nähtävyyksiin ja vierasvenesatamaan.

 

Yöt vietettiin tuttuun tapaan Örön betonilaiturissa, jossa Merivoimien alus Vahterpää vartioi Agonuksen unta. Vertailtaessa laivojen kyvykkyyksiä, Vahterpää vei voiton tykkiensä, painekammion ja isomman saunan takia. Agonuksen päivittämistä ensi vuoden vertailua varten harkitaan.

Laskuvarjojääkärikillan oma merenkäyntilippu
Örön perinteinen perjantai-illan tsekkisukellus
Merivoimien alus Vahterpää oli Örössä yötä kanssamme.
Ladogan ekaa dyykkiä suunnittelemassa. Antti P esittelee hylkykortistosta, seuraamassa Tuomo (vas), Jani ja Jari. Pekka ohjaksissa
Ladogalla oli huikean hyvä näkkäri (20m), joten parinarua ei olisi ihan välttämättä tarvittu. 😀

20.-22.5.2022, teksti ja kuvat: Antti Kettunen