Diving for Science -seminaari 22.-23.4.2023

Sukeltajaliitto ry sekä MAS järjestivät ensimmäistä kertaa tiedeseminaarin historiallisessa ja luonnonkauniissa Suomenlinnassa Helsingissä. Päivät koostuivat asiantuntijoiden luennoista ja paneelikeskusteluista, joiden aiheina olivat vedenalainen historia, kulttuuriperintö sekä ekosysteemi.

Keskeisenä tavoitteena oli yhteistyön luominen tiedeyhteisön ja harrastusjärjestöjen välille. Tarkoitus on osallistaa tiedesukelluksesta kiinnostuneita harrastelijoita meriarkeologian ja meribiologian projekteissa. Esimerkkinä harrastesukeltajien osallistamisesta toimii vieraslajiportaali, joka tuo tärkeää tietoa vieraslajien levinneisyydestä. Myös hylkyjen 3D-kuvaus on mahdollista pienellä perehdytyksellä.

Jos tiedesukeltaminen kiinnostaa enemmänkin, kurkkaa The Finnish Scientific Diving Academy (FSDA) netistä. Syksyllä 2021 perustettu sukellusakatemia tarjoaa koulutuksia ja kursseja tutkijoille sekä yliopisto opiskelijoille. Lisäksi avoimia koulutuksia tarjotaan sukelluksen harrastajille, jotka ovat kiinnostuneita kansalaistieteistä. Lisätietoa löytyy jutun alle kootuista linkeistä sekä suoraan FSDA:n koordinaattorilta Edward Stockdale:lta.

Sunnuntaipäivän päätti opastettu kierros Suomenlinnan alueella, missä kuulimme myös Suomenlinnan edustalla olevasta tutkijoiden kohteena olevasta hylystä. Päivät olivat antoisia ja tarjosivat myös mahdollisuuden verkostoitumiseen eri yhteisöjen sekä sukellusseurojen välille.

Linkkejä:

– Tiia ja Kati