Henkilöesittelyssä Retu Niemi

Mikä sai innostumaan lajista?

Lapseni olivat mukana norppatoiminnassa ja 40 v päivän lähestyessä vaimo lupaili kustantaa laitesukelluskurssin synttärilahjaksi. Olen aina pitänyt uimisesta ja sukeltaminen vaikutti mielenkiintoiselta, joten minähän tartuin tarjoukseen.

Miten päädyit Simpuksi?

Lasten ollessa pieniä he aloittivat norppaharrastuksen. Tätä kautta
päädyin simppujen laitesukelluskurssille ja tässä sitä sitten ollaan.

Mikä on parasta sukellusharrastuksessa?

Monipuolinen toiminta seuran puitteissa ja hyvä porukka. Sukeltaminen itsessään on tietysti nautinnollista, mutta tämän lisäksi seurassa on paljon muuta mielenkiintoista puuhaa. Jo ennen kuin olin mukana hallituksessa, niin osallistuin simppujen talkoihin ja kaluston huoltohommiin.

Mikä on paras tai mielenkiintoisin sukelluskokemus tähän mennessä?

Niitä on monia. Sukeltaminen Välimeren kirkkaissa vesissä on tietysti ollut mieleenpainuvaa aivan kuten treffit hylkeiden kanssa Park Victory hylyllä.

Kuinka monta sukellusta lokikirjaasi on tähän mennessä ehtinyt kertyä?

Niitä on tällä hetkellä noin 80.

 

Mitä sukeltamiseen liittyviä kursseja olet käynyt?

P2 kurssin lisäksi olen suorittanut Nitrox‐ ja rescue diver ‐kurssin sekä sukellustoimintaan oleellisesti liittyvät hätäensiapu ja hapenantokurssit.

Onko sinulla joku suosikkikohde, jossa haluat sukeltaa aina uudelleen?

Reissu Utöseen ja Park Victory on jokakesäisenä haaveena.

Kuinka paljon kalustovastaavan tehtävä työllistää sinua?

Tuossa on aika lailla hommaa. Varsinkin nyt, kun päivätyössäni olen päivät Helsingissä, niin iltaisin ei juurikaan tahdo ehtiä asioita hoitaa. Tämä tuottaa haasteita ihan yksinkertaisesti siinä, että ei Salossa ehdi tekemään hankintoja kauppojen aukioloaikana. Onneksi seuran muu porukka auttaa ja tekee hankintoja, kun niitä itse ei ehdi tehdä. Varsinkin keväthuoltoaika on sellainen, että maaliskuun lopun, huhti‐ ja toukokuun alun viikonloput on käytännössä aika usein sellaisia, että aikaa menee Salon telakalla.

Millaisia haasteita kalustovastaavan tehtävässä tulee vastaan?

Kun itse ei ole mikään dieselasentaja, niin huoltoon liittyviin asioihin tutustuminen vie aikaa. Onneksi aikaisemmilta kalustovastaavilta ja muilta seuran jäseniltä on aina saanut vinkkejä ja apua.

Kuinka helposti Simput tulevat mukaan kalustotalkoisiin?

Ihan kohtuullisen mukavasti. Seurassa on sopivasti simppuja, joilta esim. metallihommat ja sähkötyöt sujuvat kuin vettä vaan. Monet kalustohuoltoon liittyvät asiat ovat sellaisia, että ne eivät juuri erityistä osaamista kaipaa – kuten maalaushommat. Joten, jos vaan haluaa olla mukana seuran toiminnassa, niin kyllä kalustopuolelta aina puuhaa löytyy.

Osaavatko Simput huolehtia riittävän hyvin yhteisestä kalustosta?

Ihan kohtuullisesti mielestäni yhteisestä kalustosta huolehditaan. Seuran sukelluskamppeita lainattaessa pitää muistaa regulaattorien ja liivien hyvä käsittely ja puhdistus ennen niiden palauttamista. Ja erityisen tärkeä on ilmoittaa kaikista sukelluskalustossa havaituista ongelmista, jotta kukaan ei vahingossa saa reissulleen esim. rikkinäistä regulaattoria ja tämän takia joudu vaaraan sukelluksen aikana. Tästäkin syystä, kun seuran laitteita käyttää, pitää kiinnittää erityistä huomiota paritarkastukseen ja lainattuihin varusteisiin tutustumiseen, jotta niitä osaa sukelluksen aikana käyttää.

Mitä kehitettävää kalustossa ja sen ylläpidossa mielestäsi on?

Ennakoivaa huoltoa tulisi suunnitella ja tehdä aktiivisesti. Ei kannata odottaa, että jokin hajoaa ja vasta sitten aletaan korjata. Huoltaminen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin korjaaminen tai kaluston uusiminen. Jos simpuille tulee mieleen kalustoon liittyviä asioita mitä pitäisi tehdä, kalustovastaavalle voi aina ilmoitella.

– Simppuposti 4 / 2018