Päivi Liuska‐Kankaanpää on yksi seuramme aktiivisimpia sukeltajia. Agonuksen lokikirjat kertovat, että viime kesänä Päivi vietti yhteensä 26 päivää merellä. Tämä on toiseksi eniten. Edellä on vain Riitta Djupfors, jolle meripäiviä kertyi 28. Agonus‐viikonloppujen lisäksi Päivi on ollut aktiivisesti mukana muissakin Simppujen tapahtumissa.
Koska olet aloittanut sukeltamisen?
Vuonna 2008. Kävin tuolloin Simppujen laitesukelluksen peruskurssin.
Mikä sai kiinnostumaan lajista?
Lomareissuilla snorklaaminen ja muutamat sykähdyttävät vedenalaiset luontokokemukset snorklatessa saivat aikoinaan tuntemaan vetoa vedenalaiseen maailmaan ja sen tutkimiseen. Sukeltaminen osoittautuikin sitten kokonaisvaltaiseksi, moniaistiseksi ja hyvin kokemukselliseksi harrastukseksi, joka irrottaa arjesta jo köysien irrotessa rannasta.
Miksi juuri Sukellusseura Simppu?
Aluksi siksi, että Simput toimivat Salossa aloittaessani harrastuksen ystävien kanssa, ja työpaikkakunnan vaihduttua myöhemmin juurikin ystävien ja sukellusseuran vuoksi. Harrastuksen jatkuessa myös merenkulun opetteleminen ja kipparoiminen on tullut mukaan. Simput ovat aktiivinen seura, joten tilaisuuksia sukeltamiseen on yllin kyllin tarjolla aina kun oma aikataulu suinkin sallii.
Kuinka monta sukellusta lokikirjaasi on kertynyt?
375:s kertyi 8.12 Indonesian Bunakenilla.
Mikä/millainen on ollut mieleenpainuvin sukelluksesi?
Niitä on useita; avantosukellusten jäänalainen valo, yösukellukset… yksi sykähdyttävimpiä kokemuksia on ollut vaihtaa perjantain työmoodi myöhäsyksyllä suoraan Simppureissun perjantaiseksi yösukellukseksi: sukellus kirkasveti seen mustaan pilkkopimeään ja sukelluslampun valokeila oli yhtäkkiä täynnä valkoisena hohtavia korvameduusoita. Tuo moodin vaihtuminen töistä pimeään hiljaisuuteen ja kontrastiseen mustavalkoiseen meduusojen leikkiin sykähdyttää edelleen.
Mielestäsi paras sukelluskohde?
Itämeren hylyt monikossa. Hylyillä on omanlainen myyttinen, usein hiukan hämyinen tunnelma, ja kokemus on aina erilainen näkyvyyden vaihdellessa; joskus koko havaintomaailma supistuu lyhyeen näkyvyyteen ja valokeilaan ja joskus koko hylky voi avautua koko komeudessaan Vau‐elämykseksi jo hylylle laskeutuessa. Tällaisia Vau-elämyksiä on ollut mm. Ladogalla Örön suoja‐alueella, Bollheimin hylyllä Selkämerellä, Siivolla, Morgonlandetin prikillä lähellä Bengtskäria, Liitupiippuhylyllä auringon laskiessa, Vostokilla Naistenreissulla…
Millainen on hyvä sukellus?
Hyvä sukellus on levollinen, lähes meditatiivinen. Hyvällä sukelluksella ilmankulutus on vähäistä ja tekeminen pienieleistä. Hyvään sukellukseen liittyy alusta asti tunne siitä, että on perillä.
Olet sukeltanut myös muiden sukellusseurojen kanssa. Mikä Simppujen toiminnassa on hyvää ja mikä on asia, jonka haluaisit muuttaa?
Simppujen sukellustoiminta on mallikasta, vastuullista ja turvallisuushakuista, ja henkilökohtaisesti pidän Simppujen vakioiduista, kirjallisista toimintatavoista. Sukellustoimintamme on saanut kiitosta myös seuran ulkopuolelta, seuran reissutoimintaan tutustuneilta.
Seuran toiminnassa muutettavaa?
Seuran hallitus ei taida juuri voida palkita hallitusjäseniä aktiivisesta toiminnasta, mutta myös hallitusjäsenet ansaitsevat kyllä kiitokset toiminnastaan eri rooleissaan.
Mitä muuta harrastat?
Lukemista, harrastusmielessä päiväkirjamaista valokuvausta ja matkustelua.
– Simpuposti 6 / 2016