Henkilöesittelyssä Olli‐Pekka Juhantila

Koska olet aloittanut sukeltamisen?

Jo pikkupoikana snorklailin paljon kesämökkijärven rantavesissä etsien kaikkea mahdollista mielenkiintoista nähtävää. Sukelluskurssille lähteminen oli mielessä pitkään, mutta aikaa kului, ennen kuin sopiva tilaisuus sattui kohdalle. Se tuli, kun olin lähdössä Meksikoon konferenssimatkalle. Kun oli pakko etsiä mahdollisimman halvat lentoliput, jäi matkaohjelmaan vähän ylimääräistäkin aikaa. Kun vielä sattui niin sopivasti, että jo toimintansa lopettanut Finn‐Suit järjesti Turussa OWD‐kurssin, jonka teoriat ja altaat sai tehtyä yhdessä viikonlopussa, oli helppo lähteä kurssille ja tehdä avovedet reissussa. Siitä on nyt 15 vuotta aikaa.

Mikä sai kiinnostumaan lajista?

Se sama kuin niin monet muutkin minun ikäiseni sukeltajat: Cousteaun Meren Salaisuudet –sarjaa tuli katsottua mielenkiinnolla ja siitä syntyi kipinä päästä itsekin pinnan alle. Kun vielä pääsin 90‐luvun alkupuolella introlle itse legendaarisen sukelluskouluttaja Osku Puukilan opastamana, olin lopullisesti myyty.

Mikä sai lähtemään mukaan Sukellusseura Simpun toimintaan?

Jostain piti löytää sukelluskavereita ja lasten harrastuksen kautta seuran norppatoiminta oli jo tullut tutuksi, eli oli aika luontevaa hakeutua Simppujen jäseneksi.

Mikä on parasta harrastuksessasi?

Hiljainen vedenalainen maailma kiehtoo, olipa kohteena hylky tai biokohde. Hyvässä seurassa ja upeassa saaristoluonnossa liikkuminen on myös mukavaa.

Millainen on hyvä sukellus?

Suunnitelman mukainen rauhalliseen tahtiin etenevä sukellus, jossa on jotain mielenkiintoista nähtävää.

Kuinka monta sukellusta lokikirjaasi on kertynyt?

Taitaa olla tällä hetkellä 702 kappaletta.

Mielestäsi paras sukelluskohde?

Vaikea nimetä yhtä kohdetta. Keulakuvahylky oli aikanaan ensimmäinen hylkykohde kotimaan vesissä, joten siihen on muodostunut jonkinlainen tunneside. Myös Park Victory Utössa on vaikuttava. Kreetalla olen käynyt muutaman kerran rantakalliossa olevissa luolamuodostelmissa, ne ovat varsin vaikuttavia paikkoja. Vaikka kirkkaat ja lämpimät vedet ovatkin mukavia, ovat myös saaristomeren kohteet mielenkiintoisia.

Missä haluaisit päästä sukeltamaan tai onko mielessäsi joku sukeltamiseen liittyvä haave?

Punaiselle merelle olisi joskus mukava päästä käymään.

Mikä tai millainen on ollut mieleenpainuvin sukelluksesi?

Se on varmaankin tuo ensimmäinen intro Eilatissa.

Mitä muuta harrastat?

Nykyisin viikonloppuja ja lomaaikoja kuluu lähinnä kesämökillä saaristossa. Siellä riittää aina pientä puuhaa. Aikaisemmin partiossa toimiminen on ollut aktiivisempaa, mutta se on jäänyt nykyään vähän vähemmälle.

Olet Sukellusseura Simpun sihteeri ja tiedostusvastaava. Mitä tehtäviisi kuuluu?

Yhdistyksen sihteerin tehtävät ovat varmaankin aika samanlaisia riippumatta siitä, millaisesta yhdistyksestä on kyse. Pöytäkirjojen pitämistä, asiakirjojen arkistointia, kokouskutsujen lähettämistä jne. 

Sihteerin tehtävät eivät vie kovinkaan paljon aikaa.

Sen sijaan tuo toinen homma, eli tiedostusvastaavan tehtävä, työllistää enemmän. Näkyvin osa sitä työtä on netti‐ ja Facebook‐sivujen ylläpito. Kevään aikana jouduimme rakentamaan koko nettisivuston uudelleen, kun aikaisemmin käyttämämme julkaisujärjestelmän tuki päättyi ja palveluntarjoaja toi käyttöön uuden Woo –nimisen alustan. Uudella alustalla nettisivuista saadaan paremman näköiset ja monipuolisemmat, mutta sen käyttö vaatii aika paljon enemmän osaamista kuin vanhan nettisivukoneen käyttäminen. Nettisivujen muuttaminen ei onnistunut copy‐paste tekniikalla, vaan ne piti rakentaa kokonaan uudelleen. Niinpä aikaa hommaan meni yllättävänkin paljon – enemmän kuin edellisten sisivujen alusta asti tekemiseen.

Toinen kaikille näkyvä asia on tämän Simppuposti –lehden tekeminen. Siitä piti alun perin tulla muutaman sivun mittainen jäsentiedote, mutta pikkuhiljaa se on kasvanut nykyisiin mittoihinsa.

Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän lehden kokoaminen ei ole ihan pikkujuttu, vaikka työtä helpottaa todella paljon se, että juttujen kirjoittajien määrä on koko ajan lisääntynyt. Silti, vaikka iso osa jutuista tuleekin valmiina, on itse lehden kokoaminen ja taittaminen iso työ.

Iso osa sähköpostiviesteistä, jotka lähtevät jäsenistölle ovat myös sihteerin käsialaa.

– Simppuposti 3 / 2018