Tältä sivulta löydät tietoa sukellushararstuksesta sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin
Sukeltaminen kiinnostaa, mutta en tiedä, miten pääsisisin alkuun?

Jos sukellusharrastus kiinnostaa, ota yhteyttä seuramme koulutusvastaava Mika Böösiin. Hänet tavoittaa puhelimella numerosta 040 836 3600 tai sähköpostilla koulutus@simppu.net Järjestämme laitesukelluskokeiluita, eli introsukelluksia sekä uimahallissa, että avovesissä - esimerkikksi Kuusjoen Nummijärvellä. Introsukelluksella saat perehdytyksen laitesukeltamiseen ja pääset sukelluskouluttajan opastuksella kokeilemaan, miltä sukeltaminen tuntuu.

Millaisia varusteita tarvitsen?

Vedenalaisen maailman tutkimisen alkuun pääsee perusvälineillä: maski, snorkkeli ja räpylät. Jos vedessä haluaa olla pitempään tai jos haluaa laitesukeltaa, tarvitaan lisäksi sukelluspuku. Hyvät perusvälineet saa alle sadalla eurolla, laitesukellukseenkin sopiva märkäpuku maksaa edullisimmillaan 200-300 euroa. Sukellusseura Simppu lainaa jäsenilleen sukelluslaitepaketteja, joten kaikkia omia varusteita ei tarvitse hankkia ainakaan heti harrastusta aloitettaessa.

Miten pääsen mukaan harrastamaan?

Laitesukellus edellyttää aina asianmukaisen koulutuksen. Itsenäisen sukeltamisen alkuun pääsee osallistumalla laitseukelluskurssille. Sukellusseura Simppu kouluttaa laitesukeltajia CMAS -koulutusjärjestelmän mukaisesti. Kurssi suoritettuasi saat laitesukelluskortin, joka oikeuttaa tekemään koulutustason mukaisia sukelluksia myös vaikkapa etelän lämpimien vesien äärelle suuntautuvilla lomamatkoilla. Lisätietoja koulutuksista ja niiden aikatauluista löydät nettisivuiltamme.

Kävin sukelluskurssin lomamatkallani, voinko sukeltaa Suomessa?

Kaikkien sukelluskoulutusjärjestöjen kortit ovat voimassa kaikkialla maailmassa, eli sukeltamaan pääsee Suomessakin. Suomen sukellusolosuhteet ovat tosin hyvin erilaiset kuin Egyptissä tai Thaimaassa, joten on hyvä perehtyä niihin ensin. Järjestämme Sukella Suomessa koulutuksia, jossa kerrotaan meidän sukellusolosuhteistamme ja käydään tekemässä ohjatusti muutama sukellus. Jos kiinnostuit, ota rohkeasti yhteyttä.
Onko Suomen vesissä mitään nähtävää?

Saaristomeri on sukeltajien aarreaitta. Missään muualla ei ole säilynyt sukeltajien ihailtavaksi sellaista määrää erilaisten alusten hylkyjä kuin täällä. Hylkyjen määrästä saat hyvä kuvan hylyt.net palvelusta. Sieltä löytyy satojen hylkyjen tiedot. Hylkyjen lisäksi veden alla on aivan yhtä upeita maisemia kuin pinnallakin. Kaloja ja muita meren eläviä tapaa kaikilla sukelluksilla, eikä ole aivan tavatonta päästä sukeltamaan samalle kohteelle vaikkapa hylkeen kanssa. Sukellusretkillä pääsee ihailemaan uskomattoman upeaa saaristoluontoamme myös pinnan päältä. Esittelyvideolla on pari esimerkkiä suomalaisista sukelluskohteista.

Missä voi sukeltaa?

Sukeltaminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, eli sukeltaa voi siellä, missä voi uidakin. Kenenkään mökkirantaan ei sovi mennä, mutta muuten paikkoja on runsaasti. Lähialueellamme on monia kirkasvetisiä järviä, merestä löytyy paljon kiinnostavaa katsottavaa ja lisäksi lähiseudulla on monia vedellä täyttyneitä kirkasvetisiä avolouhoksia, joissa on turvallista harjoitella sukellustaitojaan. Erilaisia sukelluskohteita on esitelty Rauma-Repola Diving Clubin toteuttamassa palvelussa http://www.rrdc.fi/kohdekartta/


Onko sukeltaminen turvallista?

Kaikkiin harrastuksiin liittyy omat riskinsä. Sukeltajilla on turvallisuusohjeet, joita noudattamalla harrastaminen on turvallista.

Olen suorittanut sukelluskurssin, mutta en ole sukeltanut pitkään aikaan. Uskallanko vielä lähteä veteen?

Takaisin veteen -perehdytyksemme on helppo tapa verestää vanhoja taitoja ja päästä uudelleen mukaan harrastuksen pariin. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä koulutusvastaavaamme.
Created with Woo®
© 2021 Sukellusseura Simppu ry